ANNONSE:
5 tips – slik skaper du et mer engasjerende innhold
Innhold er aldri et mål i seg selv, det er et middel for å oppnå forretningsnytte. Lær mer om hvordan du kan få en lojal følgerskare og skape engasjement rundt varemerket ditt.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Stadig flere selskaper oppdager at innholdsmarkedsføring (på engelsk kalt Content Marketing) er en av de beste måtene å skape oppmerksomhet om virksomheten sin på.
Sammenlignet med mer tradisjonelle markedsføringsmetoder er innholdsmarkedsføring svært kostnadseffektivt. Det gir også betydelig større muligheter for å skreddersy materialet etter målgruppen og dermed raskt skape en engasjert følgerskare. I gjennomsnitt koster innholdsmarkedsføring 62 prosent mindre enn tradisjonell markedsføring, samtidig som den genererer tre ganger så mange leads.
Ved å satse på innholdsmarkedsføring får du også helt nye muligheter til å samhandle med publikummet ditt og forstå hva som vekker interessen deres. Det gir deg mulighet til å optimere produksjonen din for å skape enda mer engasjerende innhold. Velprodusert innhold bygger varemerket ditt, skaper oppmerksomhet og fremmer salget.
Med andre ord lønner det seg å bruke tid på å utarbeide en strategi og ta den i bruk. Her kommer derfor våre fem beste tips til deg som ønsker å komme i gang med eller forbedre innholdsmarkedsføringen din.
1. Produser for målgruppen
Det er selvsagt, men likevel så lett å glemme. Begynn alltid med å stille spørsmålet: Hvem er det jeg produserer for? Identifiser og kartlegg målgruppen: Hva interesserer dem? Hva kan de mye om, og hva trenger de å vite mer om?
La analysen ligge til grunn for strategien og innholdsproduksjonen din. Formuler deg på en måte som målgruppen forstår – verken for avansert eller for enkelt. Du ønsker ikke å gi dem det inn med teskje, men det kan lønne seg å legge lista litt lavere enn du tror; er språket for vanskelig, skremmer du mange bort – ingen ønsker å føle seg dum. Derimot er vi ofte mer overbærende når det er litt for enkelt, så lenge det er noe i innholdet som vekker interesse. Det krever litt tid, men du kommer til å finne balansen.
Tilpass også tonaliteten etter målgruppen og, til en viss grad, emnet. Høyttravende og tørt formulerte setninger er det få som tiltales av, men samtidig er det en bakside ved å uttrykke seg for lett – særlig hvis det handler om et alvorlig eller viktig tema. I verste fall risikerer du å framstå som både uvitende og ufølsom. I løpet av årene har vi ved utallige anledninger sett varemerker ta stor skade av uempatiske uttalelser. Et ferskt eksempel er fra Burger King, som ønsket å sjokkere ved å tweete «Women belong in the kitchen» i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen. Uttalelsen ble fulgt opp av en tweet som klargjorde at de mente at kvinner hører hjemme på kjøkkenet bare hvis de selv ønsker det, men skaden var allerede skjedd. Mange oppfattet det første innlegget som så ufølsomt og dårlig timet at Burger King ble tvunget til å gå ut med en offentlig unnskyldning.
2. Bruk alltid bilder
Innen PR-verdenen har det lenge vært en sannhet at du bare har åtte sekunder på deg til å vekke interesse hos mottakeren, før personen mister oppmerksomheten. Dette er en regel som senere er diskutert, men alle er enige om at jo raskere du kan skape et engasjement, jo bedre. Det betyr at det første mottakeren ser må være interessant; altså bilde, overskrift og til en viss grad ingressen.
Det er gjort en rekke undersøkelser som viser at nettopp bruk av bilder er noe som bør prioriteres for raskt å skape følelser hos mottakeren. Bilder engasjerer, og velproduserte videoer engasjerer som regel enda mer. Faktum er at vi er over seks ganger mer tilbøyelige til å huske informasjon hvis vi ser bilder i forbindelse med at vi tar imot den. Mange veldedighets- og dyrevernorganisasjoner er et godt eksempel på selskaper som benytter seg av sterke bilder for å vekke sympati hos publikum.
For bare et par tiår siden var det fortsatt nødvendig med et stort budsjett for å produsere profesjonelt, bevegelig materiale. I dag er teknologien så tilgjengelig og billig at det ikke lenger er nødvendig å ha en gigantisk lommebok. Ofte kommer du svært langt bare med en smarttelefon av nyere modell og en ekstern mikrofon. I tillegg byr YouTube på et utrolig opplæringsbibliotek for den som ønsker å lære seg å håndtere et kamera, lyssetting og etterproduksjon.
Et smart første skritt for å komme i gang med forretningsfilmer er å få hjelp av et byrå som er spesialister på bevegelig innholdsproduksjon. I tillegg til å skape en grunnleggende interesse for varemerket og sette et godt nivå for kommende produksjoner, kan et byrå også gi deg innsyn i håndverket og respons og tilbakemelding på ideer.
3. Eksemplifiser – lettere å ta til seg
Noen ganger er det ikke helt åpenbart for alle hvordan produktet ditt eller tjenesten din kan hjelpe nettopp dem. For å skape større forståelse kan et virkelig eksempel gjøre underverk – et kundecase er en utmerket måte å vise hvordan virksomheten din kan løse et problem. Jo vanligere problemet er, jo større mulighet er det for at mange ser verdien med produktet ditt eller tjenesten din.
Utnytt medarbeidernes ulike kompetanser til å forberede tips til hvordan virksomheten din kan løse problemer. Hvis medarbeideren gjør seg godt foran kameraet, bør personen selv presentere løsningene for publikum. I tillegg til å bevise at dere faktisk vet hva dere prater om, er det en naturlig måte å kombinere innholdsmarkedsføring med employer branding på.
4. Del opp og segmenter
Selv om du har en tydelig avgrenset målgruppe, kommer ikke alt innholdet ditt til å interessere alle. For å redusere faren for å skremme bort noen som ikke bryr seg om et visst tema, bør du kategorisere materialet ditt så tydelig som mulig. Ved å la mottakeren selv velge hva han eller hun er interessert i akkurat der og da, og med det øke sjansene for at personen forbinder virksomheten din med noe positivt. Med en tydelig segmentering av innholdet skaper du dessuten rom for at noen utenfor målgruppen finner noe av interesse.
5. Call to action
Uansett hvor inspirerende produksjonen eller teksten din blir, er det en fare for at mottakeren leste materialet ved feil anledning. I beste fall tar personen noen notater og husker deg når de trenger hjelp av virksomheten din, men dessverre setter mange sin lit til Google for å finne et produkt eller en tjeneste som kan løse et problem når det oppstår.
For ikke å gå glipp av potensielle kunder eller samarbeidspartnere gjelder det å få mottakeren til å handle i forbindelse med at han eller hun engasjeres av innholdet ditt. Bruk en tydelig CTA (Call to Action) for å «fange» publikummet ditt og øke sjansene for at innholdsmarkedsføringen din fører til faktisk forretningsnytte. En god CTA kan være å tilby mottakeren å melde seg på nyhetsbrevet ditt, en kommende forelesing eller laste ned et dokument.
Last ned PR-malen vår for 2021, og kom i gang med innholdsproduksjonen din.